De 5 communicatiemomenten van 2013

Het einde van het jaar nadert en de lijstjes vliegen je om de oren. Ook Truvo doet hier graag en mee. We hebben dan ook een lijstje gemaakt met wat volgens ons dé vijf belangrijkste communicatiemomenten van 2013 waren. Zowel positief als negatief, in willekeurige volgorde.

Troonswisseling

We kunnen er natuurlijk niet omheen. De troonswisseling was een prachtige campagne met een strakke regie. Tot in het kleinste detail werd het goed uitgevoerd. Dan laten we het Koningslied maar even buiten beschouwing, want dat was volgens velen toch wel een smetje op het verder feestelijke gebeuren.

Opening Rijksmuseum

2013 was ook het jaar dat het Rijksmuseum in Amsterdam na jaren van verbouwingen en renovaties eindelijk werd heropend. Het werd een fantastische campagne die ons land in de hele wereld weer op de kaart zette. Weekblad Elsevier riep directeur Wim Pijbes zelfs uit tot Nederlander van het Jaar.

 Zwarte Pieten-debat

Nederland werd ook op een iets minder positieve manier op de wereldkaart gezet dit jaar. Het Zwarte Pieten-debat domineerde wekenlang de Nederlandse media. Een sterk staaltje bottom-up communicatie, goed georganiseerd en bewerkstelligd door intensief gebruik van social media en storytelling. Zelfs de VN bemoeide zich er mee, wat dan weer leidde tot een nieuw Nederlands woord: pietitie.

Het Libor-schandaal

De communicatie van de Rabobank rondom het Libor-schandaal is zeker het vermelden waard. Een intern communicatiemiddel werd als extern ingezet en de aanstelling van een reputatiemanager (een voormalig private banker) haalde zelfs de voorpagina van De Telegraaf. Ze zullen zich op de afdeling communicatie bij Rabobank nog wel eens achter de oren krabben.

Nr. 39 met rijst

Grote ophef over een opmerking van Gordon, zanger en jurylid bij Holland’s Got Talent. Zijn opmerking tegen een Chinese kandidaat ‘welk nummer ga je zingen, nummer 39 met rijst?’ schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat en maakte een discussie los over racisme in Nederland. De deelnemer reageerde uitstekend, net als verschillende Chinese restaurants.

Tags: , , , , , , ,