Nieuwe dienstverlening omtrent hypotheekadvies in opmars

online_adviesDoor het provisieverbod voor hypotheken, kan de consument de bedragen die banken en tussenpersonen vragen voor het afsluiten
van een hypotheek nu goed vergelijken. Dit maakt de hypotheekafsluiter niet alleen kritisch, maar ook wijzer.

 

Online dienstverlening

De transparantie in advieskosten stelt de consument niet alleen in staat om prijzen te vergelijken maar het zet ook een nieuwe beweging in gang. Het wordt voor banken en tussenpersonen steeds moeilijker om de consument om de tafel te krijgen en dus wordt er gekeken naar alternatieven. De online dienstverlening is hier eentje van. De financiële branche ziet tijdwinst als grootste voordeel van online samenwerken met klanten en speelt hier handig op in.

 

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een online hypotheek zijn de lagere kosten voor het afsluiten van een hypotheek en het comfort. Voor het zelf online afsluiten van een hypotheek liggen de kosten ongeveer op 500 euro tot 750 euro. Daarnaast zorgen de recente wijzigingen op het gebied van hypotheken, waarbij alleen recht bestaat op hypotheekrenteaftrek wanneer er afgelost wordt d.m.v. annuïteiten, dat het advies eenvoudiger wordt.

Consumenten zullen minder snel geneigd zijn voor een eenvoudiger hypotheekadvies hoge bedragen neer te leggen. Nadeel van het zelf online afsluiten van een hypotheek, is dat er vaak een gebrek aan kennis en ervaring is om de juiste hypotheek samen te stellen. 
Hierdoor kan het gebeuren dat de consument een hypotheek afsluit die onvoldoende past bij zijn/haar situatie. Vandaar dat de meeste adviseurs er toch voor kiezen om de laatste check telefonisch of tijdens een afspraak te doen.