Nieuwe media opleidingen

Young college student studying sitting in libraryMet de opkomst van nieuwe media, worden er ook steeds meer opleidingen aangeboden op in de richting. Zowel op HBO als op WO niveau zijn er opleidingen te volgen. Binnen de nieuwe media opleidingen zijn een aantal richtingen te onderscheiden. Op HBO niveau zijn er voornamelijk opleidingen gericht op de technologieën en design en gericht op de inzet van nieuwe media. In het Wetenschappelijk Onderwijs vallen nieuwe media onder de mediastudies, waar vooral onderzoek wordt gedaan naar de invloed van een specifiek medium op de maatschappij.

Ontwerpen nieuwe media
Creatieve mensen met technisch inzicht die mee willen werken aan het ontwerpen van nieuwe media, kunnen kiezen voor de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design. Op de opleiding leer je hoe je digitale media kunt vormgeven. Afhankelijk van de gekozen richting wordt je opgeleid als game- of webdesigner, maar ook een adviserende rol als consultant is een mogelijkheid. Er zijn ook opleidingen die zich op het ontwerpen van  een specifiek gebied binnen de nieuwe media richt. De opleiding Game Architecture en Interaction Design is hier een voorbeeld van.

Inzetten nieuwe media
Als je alles rondom nieuwe media interessant vindt en goed kan communiceren dan is er de hbo-opleiding Digitale Communicatie. In deze opleiding staat het inzetten en toepassen van nieuwe media centraal. In het werkveld ben je vaak de schakel tussen de ontwerpers en technici aan de ene kant en de gebruikers aan de andere kant. Een ander voorbeeld waarbij je opgeleid wordt voor een adviserende rol is Communicatiemanagement.

Wetenschappelijk Onderwijs
In de richting nieuwe media worden op verschillende universiteiten in Nederland zowel bachelors als masters aangeboden. Er zijn verschillende richtingen zoals de bachelor Media en cultuur. Deze opleiding richt zich vooral op de betekenis en geschiedenis van verschillende mediavormen. Een ander voorbeeld is de master Nieuwe Media en Digitale Cultuur. Hier staat centraal hoe nieuwe media onze cultuur vormgeven.

Cursussen
Voor mensen die al jaren lang werken in het (traditionele) medialandschap is een opleiding volgen niet altijd realistisch. Om hun kennis over nieuwe media te vergroten of aan te vullen, kunnen zij verschillende cursussen volgen op het vakgebied.